Vinárstvo Pacenti bol založený v roku 1970, keď Siro kúpil nehnuteľnosť severne od Montalcina (Pelagrilli) a následne vysadil niekoľko významných viníc, ktoré tam dodnes sú, v čerstvých, ílovitých pôdach na pozemku s výhľadom na Sienu. V roku 1988 prešla správa do rúk Giancarla. To bol rok zberu, v ktorom boli po prvýkrát nafľaškované Rosso a Brunello di Montalcino Siro Pacenti.
Začiatkom deväťdesiatych rokov sa pozemok rozšíril o pôdu južne od Montalcina (Piancornello).
Tu, v pôdach bohatých na minerály, Giancarlov dedko z matkinej strany vysadil na konci šesťdesiatych rokov päť hektárov vinice, ktoré sa ukázali ako obzvlášť dôležité pri určovaní charakteristík vín Siro Pacenti. Tu sa teraz množia korene Sangiovese, ktoré sa používajú v nových výsadbách na pozemku. Deväťdesiate roky boli tiež poznačené začiatkom spolupráce s Univerzitou v Bordeaux a prvými experimentmi s fenolickou zrelosťou aplikovanou na Sangiovese (Yves Glories). Nová pivnica bola postavená medzi rokmi 2001 a 2004, kombinujúca technológiu a skúsenosti s rešpektom k hroznom a pôde.
Počas prvých mesiacov procesu zrenia sa vína niekoľkokrát prelievajú a ochutnávajú, kým sa vo februári dosiahnu konečné zmesi rôznych častí. Jedinou výnimkou je PS.
Nasledujú dlhé mesiace starostlivosti a pomalej evolúcie, počas ktorých sila tanínov ustupuje jemnosti a komplexnosti, ktoré sú základnými charakteristikami našich vín.