Hrozno je vo vinohradoch zbierané len ručne – príliš strmé a nebezpečné používať akýkoľvek druh motorového vozidla.
Najmenej dva zelené zbery medzi júlom a augustom, ktoré následne manuálne pretriedia.
Hrozno zbierané ručne v polovici septembra v 20 kg prepravkách.
Vinifikácia
Strapce hrozna sa rozdrvia a odstopkujú v pivnici.
Fermentácia a macerácia trvá asi 8 dní pri kontrolovanej teplote (27°-28°C) v nerezových nádobách.
Jeden mesiac jablčno-mliečnej fermentácie, po ktorej nasledovalo osem mesiacov zrenia v nádobe z nehrdzavejúcej ocele pred plnením do fliaš.
Bez filtrácie, bez čistenia.
Senzorické vlastnosti
Farba: sýto rubínovo-červené tóny, purpurovo zvýraznené
Vôňa: hlboká a ovocná, prevládajú v nej čerešňové a slivkové tóny.
Chuť: plná, hlboká a trvácna, v ktorej sa neskôr vyvinú príjemné sladšie taníny. Je zároveň vyvážená, s typickou orieškovou dochuťou.
Teplota podávania: 16°-17°C.
Potenciál zrenia: 2-5 rokov
Párovanie: syr a sušienky, akékoľvek predjedlo, cestoviny, pizza, údené mäso
Označenie: DOCG
Odroda hrozna: Dolcetto 100%
Vinohrad: Zovetto in Farigliano
Priemerná produkcia: 10.000 fliaš
Úroda hrozna na hektár: 6,5-7 ton
Expozícia a nadmorská výška: juh, juhovýchod, 1300 metrov nad morom
Typ pôdy: slieň z hliny a vápenca
Vek vinohradu a pestovateľský systém: 45 rokov, guyot
Best Sellers
Nemecko, 2017, víno biele, suché, 0.75l